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Dear Chairman McGinley:

I am writing to inform you that the House Professional Licensure Committee held
a meeting on October 23,2001 f and voted to approve Regulation 16A-644, State Board
of Auctioneer Examiners; Regulation 16A-674, State Board of Occupational Therapy
Education and Licensure; and Regulation 16A-5711, State Board of Veterinary
Medicine.

The Committee voted to take no formal action on Regulation 16A-639, State
Board of Psychology.

In addition, the Committee voted to take no formal action on Regulation
16A-4912, State Board of Medicine, until final form regulations are promulgated.
However, the Committee submits the following comments:

1. The Committee requests clarification as to which non-physician health
care providers the proposed regulations are directed. In explaining the
provisions of proposed sections 18.401(aX3) and (4), the Board states
that a medical doctor can determine if a delegee is competent to perform
a delegated procedure by determining whether or not the delegee is
licensed or certified. If a health care provider is licensed or certified to
perform a procedure, why would a delegation by a physician to perform
the procedure be necessary?

2. The Committee requests clarification of proposed Sec. 18.401 (a)(6). Who
is responsible for explaining a delegation of services to a patient? Should
the patient's consent or objection to the delegation be written?
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3. The Committee requests clarification of proposed Sec. 18.401 (b).
Specifically, what kinds of medical services do not require medical
education and training as opposed to those that do require medical
education and training?

4. The Committee questions the necessity of including Sec. 18.401 (f) in the
proposed regulations. Under what circumstances would regulations of the
Board prohibit another licensed or certified health care provider from
practicing within the scope of that license or certificate?

5. Pursuant to Sec. 17c of the Act, a medical doctor is responsible for all
medical services delegated to a health care practitioner or technician.
Accordingly, the Committee recommends that proposed Sec, 18,401 (a)(7)
be amended to read: "The medical doctor assumes the responsibility for
the delegated medical services, including performance of the service, and
is available to the delegatee as is appropriate based upon the difficulty of
the procedure, the skill of the delegatee and risk level to the particular
patient."

If you have any questions, please feel free to contact me.

Sincerely,

^ 1 ^ & & ^
Mario J, Civera, Chairman
House Professional Licensure Committee

MJC/sms
Enclosures
cc: Charles D. Hummer, Jr., MD, Chairperson

State Board of Medicine
Brian V. Harpster, V.M.D., Chairperson
State Board of Veterinary Medicine

Alex M. Siege!, J.D., Ph.D., Chairman
State Board of Psychology

Ralph M. Stewart, Chairperson
State Board of Auctioneer Examiners

Melanie A. Wennick, Chairperson
State Board of Occupational Therapy
Education and Licensure

Honorable Kim H. Pizzingrilli, Secretary of the Commonwealth
Department of State



Regulation 16A-5711

State Board of Veterinary Medicine

PROPOSAL: Regulation 16A-5711 amends 49 PA Code, Chapter 31, regulations of the State
Board of Veterinary Medicine. The amendment would limit the amount of credit a veterinarian
could earn towards the eight-hour continuing education requirement by taking individual study or
correspondence courses. A maximum of 25% of the total requirement would be allowed for
continuing education obtained through these methods, beginning with the December 2000 to
December 2002 renewal period.

Regulation 16A-5711 is Final Rulemaking which was delivered to the Professional Licensure
Committee on October 5, 2001. The Professional Licensure Committee has until October 25,
2001 to approve or disapprove the regulation.

ANALYSIS: Pursuant to Section 18 of the Veterinary Medicine Practice Act, 63 P.S. Sec.
485.18, veterinarians are required to obtain eight clock hours of continuing education per
biennium for license renewal. The Board indicates that an increasing number of continuing
education providers are seeking Board approval for continuing education through individual
study programs. The Board has granted approval for some of these programs, but wishes to limit
the number of individual study course credits a licensee may apply to meet continuing education
requirements for two reasons. First, the Board indicates that it is impossible for the Board to
independently verify a licensee's completion of an individual study course. Second, individual
study courses do not provide licensees with an opportunity to interact with their colleagues,
which the Board believes is an integral component of traditional continuing education courses.
Accordingly, the Board proposes a maximum of 25% of the total continuing education
requirement that may be earned through individual study or correspondence courses for which
third-party verification of satisfactory completion is provided.

The Committee questioned the Board's intention of making this revision effective for the 2000 -
2002 biennial renewal period in that licensees might not have sufficient notice of the change.
The Board states that this timetable will create no hardship on licensees, in that there have been
very few requests for independent study course approval. Additionally, it is both convenient and
inexpensive for licensees to obtain non-independent study continuing education credits. The
Board corrected a technical drafting error noted by the Committee, and at the Committee's
recommendation, changed the word "attend" eight clock hours to "complete" eight clock hours of
continuing education.

RECOMMENDATIONS: It is recommended that the Professional Licensure Committee
approve the regulation.

House of Representatives
Professional Licensure Committee
October 15,2001


